Masło orzechowe dobre na wszystko

2016-01-12

W dzisiejszych czasach kiedy batony proteinowe, odżywki białkowe i zamienniki posiłków weszły na co dzień w jadłospis wielu profesjonalnych i amatorskich sportowców, warto pamiętać o prawdziwej żywności. Do takiej na pewno trzeba zaliczyć masło orzechowe, które jest jednym z najlepszych pokarmów, jakie mogła nam dostarczyć natura. Ponadto jest smaczne, niedrogie, odżywcze i dobre dla naszego zdrowia.

 

Jeżeli jesteś ciekaw jak możesz skorzystać jedząc masło z orzeszków ziemnych czytaj dalej?

 

Masło orzechowe

 

Masło orzechowe właściwości

Źródło białka

Jeżeli dużo trenujesz to na pewno ucieszy Cię ten fakt, jak wiesz białko jest dobre dla wzrostu i regeneracji Twoich mięśni po treningu. Już 2 łyżki masła orzechowego, czyli idealna ilość jaką możesz dodać do jednego posiłku to 7 g białka - całkiem dużo jak żywność pochodzenia roślinnego. Dlatego masło orzechowe na pełnoziarnistym pieczywie to idealny sposób na pyszne i wartościowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

 

Pamiętaj: Nie traktuj masła orzechowego jako jedynego źródła białka.

 

Zdrowe tłuszcze

Orzeszki ziemne zawierają jedno- i wielonienasycone tłuszcze, które są bardzo korzystne dla zdrowia. Większość ludzi martwi się, że jedzenie masła orzechowego dostarczy w ich diecie zbyt dużo tłuszczu. Jednak nasze ciało potrzebuje codzinnych dostaw zdrowych tłuszczy znajdujących się między innymi w maśle orzechowym, oliwie z oliwek i awokado.

 

Witaminy i minerały

Masło orzechowe jest dość bogate w witaminy i minerały, w 100 gramach znajdziemy:

Nazwa

% Zalecanej dawki dziennej

Witamina E

45 %

Witamina B3 (niacyna)

67 %

Witamina B6

27 %

Kwas foliowy

18 %

Magnez

39 %

Miedź

24 %

Mangan

73 %

 

Ponadto znajdziemy w nim w mniejszych ilościach witaminę B5, żelazo, potas, cynk i selen.

 

 

Jak to jest w przypadku naturalnej żywności, w jej środku poza witaminami i minerałami istnieje jeszcze wiele biologicznie czynnych składników odżywczych, które mogą wspomóc nasze zdrowie. Masło orzechowe nie jest wyjątkiem po pierwsze kwas p-kumarowy, który może prowadzić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka. Ponadto resweratrol, który obniża ryzyko chorób układu krążenia, a kończąc na beta-sitosterolu mającego właściwości antynowotworowe.

 

Masło orzechowe a Dieta

Gdy jesteś na diecie wcześniej czy poźniej zacznie towarzyszyć Ci uczucie głodu. Wtedy najlepiej jest jeść żywność, która ten głód zaspokoi na dłużej. Do tego rodzaju pożywienia można zaliczyć masło orzechowe. Dzięki zawartości białka, zdrowych tłuszczy i błonnika, 2 łyżeczki masła zaspokoją Cię na dłużej :-).

 

Jeżeli rzeczywiście przepadasz za masłem orzechowym i 2 łyżki dziennie nie są w stanie Cię usatysfakcjonować to spróbuj diety ze zwiększonym spożyciem masła orzechowego. Do 2 posiłków (kobiety) i 3 posiłków (mężczyźni) w ciągu dnia dodawaj 2 łyżki masła orzechowego, jednak pamiętaj, aby ogólne spożycie kalorii nie przekraczało 1500 kcal (kobiety) i 2200 kcal (mężczyźni).

 

Nie jest to może nic odkrywczego, ponieważ dieta bazuje na ograniczeniu kalorii, jednak jak pokazały badania osobom jedzącym masło orzechowe dużo łatwiej było utrzymać niższy poziom kalorii przez dłuższy czas niż osobom odżywiającym się chrupkim pieczywem i innego typu żywnością "light". Osoby jedzące masło orzechowe do posiłku, rzadziej miewały napady "wilczego głodu" i w związku z tym łatwiej im było utrzymać niskie spożycie kalorii.

 

Masło orzechowe i kalorie

Tak masło orzechowe jest kaloryczne w 100 gramach tego pysznego pokarmu znajduje się między 550-600 kcal, co sprawia że jego jedna łyżeczka ma aż 95 kcal. Biorąc pod uwagę, że są to zdrowe kalorie warto je już dodać do śniadania, aby czerpać z nich energię przez cały dzień. Trzeba jednak pamiętać, aby nie traktować masła z orzeszków ziemnych jako cudownego pokarmu i nie nadużywać go. Jedna łyżeczka powyżej naszego ogólnego zapotrzebowania kalorycznego to:

 

- 25 minut dodatkowego spaceru

- 11 minut truchtu

- 13 minut jazdy na rowerze

 

Czy Masło orzechowe jest zdrowe?

Oczywiście, nie każde masło orzechowe jest takie same, dlatego trudno stwierdzić czy to które kupujesz jest dla Ciebie zdrowe. Zastanawiasz się jak wybrać to wysokiej jakości, które da najwięcej korzyści Twojemu zdrowiu? Niestety nie wystarczy sprawdzić ile dane masło orzechowe ma procent tłuszczu, gdyż wartosc ta będzie zbliżona dla większości marek i nie jest dobrym wskaźnikiem czy dane masło jest dobre dla ciebie. Poniżej kilka wskazówek, które pomogą Ci podjąć właściwą decyzję:

 

- sprawdź ile % zawartości masła stanowią orzechy, wszystko poniżej 90% nie przyniesie Ci korzyści, w związku ze zbyt małą zawartością kluczowego składnika czyli orzechów ziemnych,

- sprawdź ile gram cukru jest w 100g masła orzechowego wszystko między 5-8g jest do zaakceptowania,

- zwróć uwagę ile mg sodu (sól) jest w 100g masła orzechowego, zdrowa norma to między 0mg a 600mg,

- sprawdź jakie inne składniki poza orzeszkami ziemnymi zostały dodane do masła orzechowego, trochę soli, cukru i oleju palmowego to jeszcze nie tragedia, ale lepiej, żeby nie było nic więcej...

 

Masło orzechowe bez soli i cukru

Najlepszym masłem orzechowym dla zdrowia i sylwetki, będzie na pewno 100% masło z orzeszków ziemnych bez dodatku cukru, soli i oleju. Jest ono w pełni naturalnym i nieprzetworzonym pożywieniem.

Sposób jego otrzymania to nic innego jak prażenie orzeszków ziemnych do czasu, aż przemienią się w naturalne masło orzechowe. Smak i konsystencja takiego masła jest niepowtarzalna, chociaż osoby przyzwyczajone do cukru i soli, mogą mieć na początku problem z zaakceptowaniem prawdziwego smaku orzeszków ziemnych :-).

 

Masło orzechowe - przepis podania

Nie masz pomysłu do czego dodać masła orzechowego i jesz je tylko bezpośrednio łyżeczką? Skorzystaj z najpopularniejszych sposobów, które przedstawiamy poniżej:

 

- rozsmaruj je na pieczywie,

- użyj jako idealny dressing do sałatki np. kokosowe mleczko, masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny + przyprawy,

- dodaj do pysznych naleśników,

- uzupełnij nim Twoje smoothie,

- wzbogać poranną owsiankę lub musli,

- użyj jako dip do pokrojonych jabłek, bananów i selera naciowego.

 

Pamiętaj każdy pomysł na użycie masła orzechowego w diecie będzie dobry i zależy tylko od Twojej kreatywności i smaku :-).

Jak widać istnieje wiele korzyści ze spożywania masła orzechowego. Czy to oznacza, że możesz bezkarnie jeść kilka łyżek masła orzechowego prosto ze słoika każdego dnia? Absolutnie nie!!!

Dowodzi to tylko, że warto, aby masło orzechowe stało się elementem Twojej diety. Ponadto szczerze zachęcamy, do wkomponowania jedej lub dwóch łyżeczek w swoje posiłki, aby w pełni cieszyć się korzyściami dla Twojego zdrowia i wyglądu jakie przynosi jedzenie masła orzechowego.

 

 

 



 



polecane produkty

Masło Orzechowe My Protein Gładkie Peanut Butter Smooth
39.00 zł

Masło Orzechowe My Protein Gładkie Peanut Butter Smooth

100% naturalne masło orzechowe. Bez dodatku soli, cukru ani oleju palmowego. Naturalnie wysoka zawartość białka.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel