Wbrew błędnemu, choć dość mocno rozpowszechnionemu przekonaniu, masło orzechowe nie jest tuczące. Wręcz przeciwnie, zawarte w nim tłuszcze nienasycone przyczyniają się do zmniejszenia tkanki tłuszczowej, o ile tylko stanowi ono element przemyślanej, trafnie zbilansowanej diety. Jeżeli zastąpimy masłem orzechowym zawarte w słodyczach i różnego rodzaju "miksach" do smarowania kanapek tłuszcze nasycone, obniżymy też poziom złego cholesterolu w naszej krwi, co uchroni nas przez chorobami krążenia.


Nienasycone tłuszcze roślinne regulują poziom glukozy i insuliny w naszej krwi, oddalając od nas ryzyko zachorowania na cukrzycę. Naturalne masło orzechowe jest także doskonałym źródłem witamin, minerałów i lekkostrawnego białka roślinnego, w związku z czym jego spożywanie jest szczególnie wskazane dla wegan i wegetarian. Zawarte w maśle węglowodany i witaminy z grupy B dodadzą im energii na cały dzień, równocześnie zapewniając długotrwałe poczucie sytości.

Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel